Зоряні пригоди Нумі та Нікі (Звёздные пригоди Нуми и Ники)

— Треба дуже багато знати, щоб дуже вірити, — сказала Нумі. — Дудки! Зовсім навпаки, — озвався Нікі, поки вони пробиралися в череві загадкового Малогалоталотіма. — Вірять ті, хто нічого не знає.

Обкладинка издания 1989 года
Обкладинка издания 1989 года

Романтична історія про космічні подорожі земного хлопчика Нікі та інопланетної дівчинки Нумі в утробі живого, розумного космічного корабля Малогалоталотім (або просто - Мало), що нагадує великий гарбуз.

Паспорт книжки
Автор Любен Ділов
Назва книжки Зоряні пригоди Нумі та Нікі (мовою оригіналу «Звездните приключения на Нуми и Ники»)
Жанри #фантастика,
#підліткова література,
#романтика,
#пригоди
Обсяг 2 тома
Мова москальська (в оригіналі — болгарська)

Надворі 90-й рік. За вікном — ревоюційні зміни щодня. На площі Жовтневої революції (сучасний Майдан Незалежності) збираються натовпи народу, щось обговорюють про незалежність. На гранітних парапетах продаються самвидавські книжки, які раніше уявити було неможливо через цензуру, значки з жовто-синіми та американськими прапорами, самопальні газети «Анекдот» за карбованець та інші «кооперативні» товари.

Той самий найзаповітніший значок
Той самий найзаповітніший значок

А мені — 14 років. Я ще школяр, і мені не дуже зрозумілі всі ці зміни у країні. Мені невтямки, що восени на цій самій площі буде прообраз Майдану — Революція на граніті. Я не підозрюю, що через рік у Варшаві ми з бабусею будемо із завмиранням серця стежити за новинами з Москви, коли затяті комуняки намагатимуться влаштувати путч зі своїм ГКЧП. Все це буде згодом.

А я біжу додому, щоб розкрити нову книжку в суперобкладинці про пригоди моїх однолітків у космосі! І читати про незрозумілі стосунки хлопчика із Землі та дівчинки з Пірри. Про збентеження хлопчика, який не може пояснити дівчинці(!), чому він не може роздягнутися при ній! Читати і відчувати дивну томність, не підозрюючи, що в підлітковому організмі відбуваються важливі хімічні процеси дорослішання, залози починають виробляти тестостерон, а мозок починає підкидати у свідомість образи, силуети, муки…

І було в цій книжці саме те, що потрібно чотирнадцятирічного хлопчика, вихованого в цнотливому СРСР, в якому навіть «сексу не було» 1. Романтика, натяк на еротизм і ніякого бруду та вульгарності. Саме такі книжки варто читати підліткам.

Моїх рейтингів не буде. Я це читав дуже давно. Але тоді, 90-го, мені дуже сподобалося.


  1. Знаменитий телеміст Познер-Донахью у 1986-му році. Журналістка зі США ставить питання:

    «…У нас в телерекламі усе крутиться навколо сексу. Чи є у вас така телереклама?»

    Радянська учасниця Людмила Миколаївна Іванова (того часу — адміністраторка готелю «Ленінград» і представниця громадської організації «Комітет радянських жінок») відповіла:

    “Ну, сексу у нас… (смішок) сексу у нас немає, і ми категорично проти цього!”

    Після цього аудиторія розсміялася, і якась з радянських учасниць уточнила:

    «Секс у нас є, у нас нема реклами!»

    Вікіпедия ↩︎