Романов

Обкладинка згенерована за допомогою штучного інтеллекту Adobe Firefly
Обкладинка згенерована за допомогою штучного інтеллекту Adobe Firefly

Бали, красуні, лакеї, юнкери? Як би не так - заздрість однолітків, ненависть старших, спроби вбивства - ось воно, життя Романова в цьому світі. Моя тітка стала царицею, і за це весь наш рід має померти. Багато ворогів у роду Романових, багатьом ми поперек горла.

Ось тільки вони не знають, що я не простий молодший княжич. Я прийшов з іншого світу, і якщо буде потрібно, поставлю на коліна цей.

Я - Романов, і цим усе сказано.

Паспорт книжки
Автор Володимир Кощеєв
Назва циклу Романов
Жанри #виробничій роман,
#фентезі,
#попаданці,
#бояр-аніме
Обсяг 16 книжок
Мова москальська

Він був одним з наукових лідерів землі. Разом із соратниками він відокремив власний розум від тіла, став таким чином сінгуляром. Вони отримали можливості майже бога! Він знищував цілі цивілізації. Але його соратники виштовхнули ГГ в іншу реальність. І він переродився в дитині князя Романова. Та сама Земля ХХ сторіччя. Ну, майже та сама. Тут є магія. Тут лишились дворяни, а у влади — цар. І йому треба знову пройти весь цивілізаційний шлях і знов стати сінгуляром.

Є такий жанр умовно художньої літератури — виробничій роман. І я не кажу про бізнес-літературу, таку як Еліягу Ґолдратт «Ціль» або документально прозу, таку як Стівен Леві «Хакери: Герої комп’ютерної революції». Я кажу саме про художню літературу. Наприклад фантастика про попаданців (чи потраплянців), в яких дуже докладно змальовується, наприклад, технологічний процес виробництва з усіма виробничими етатами та становленням бізнесу. Прикладом такого роману є «Прогрессор кам’яного віку» Олександра Абердіна. Хлопець напакував свою «Шишигу» всім необхідним для життя наодинці в тайзі, а потрапив в кам’яний рік. І на пів книги описується, як хлопець видобуває нафту, виробляє асфальт, робить спирт…

Так і тут. Автор дуже повільно описує етати становлення головного героя, всі розробки обладнання, якісь незначні події… Перемикається на другорядних персонажів, і читач думає, що зараз щось станеться, але — ні. Другорядний персонаж просто живе. І для чого було перемикатись? Мені — не зрозуміло. І, головне, сюжет є. І він — не банальний. Якби з автором працював досвідчений редактор, можна було б скоротити чи не більше ніж половину тексту, але надати читачеві міцний, захоплюючий фентезійний бойовик із хитроперекрученим сюжетом, але ні. Така некваплива розповідь, відволікання на незначні події, дещо дитячі інтриги…

Кому я можу порадити це читати? Якщо у вас вдосталь вільного часу, та ви — такий саме як і я невибагливий читач та поціновувач бояръ-аніме, можете спробувати. Хоча з жанру бояръ-аніме тут лишилось тільки бояръ. Аніме десь зникло. Немає такого відчуття або веселості й разухабистості, або міцної серйозності, як в «Масках». Немає сексу, оргій та гаремів. Лише нудна ввічливість і звертання по імені та по батькові навіть до найкращих друзів, рідних братів, батьків та дружин.

Цикл завершено і складається з 16 книг (хоча якби він після скорочення складався б з шести книг, він би тільки виграв би).

Мої рейтинги
Сюжет ★★★☆☆
Читабельність ★★☆☆☆
Любок ★★★★☆
Графоманство ★★★☆☆