Маски

Уяви, що тебе і ще п’ятьох невдах поставили в ряд на коліна і почали по черзі розстрілювати в потилицю…

Обкладинки
Обкладинки

Він звик бути одним із найсильніших. Тим, чия сила не викликає сумнівів. Тим, хто цілий світ вибив свою незалежність. Коли він несподівано помер, багато хто зітхнув з полегшенням. Їх можна збагнути. Але він не дарма носив позивний «Кощій». І нехай новий світ лише схожий на його старий, нехай у ньому живуть ті, хто набагато сильніший за нього, — він не звик бути масовкою. І він нею не буде.

Паспорт книжки
Автор Микола Метельський
Назва циклу Маски (Віднесений вітром) (мовою оригіналу Маски (Унесённый ветром)
Жанри #фантастика,
#фентезі,
#бояр-аніме,
#попаданці,
#пригоди
Обсяг 13 книжок

Все в минулому — сім’я, собака, робота, репутація найнебезпечнішого бійця у світі та відьмачий ранг «Абсолют». Навіть ім’я — капітан ГРУ у відставці Максим Рудов нині перебуває в паралельному світі, в тілі японського підлітка Сакурая Сіндзі. У світі, де правлять могутні клани аристократів, які керують таємничою енергією «бахір».

Жити простолюдином? Забути про військову славу? О ні, на таке боєць із позивним «Кощей» не підписувався. І нехай бахір йому непідвладний — він знову стане царем гори, і весь світ його знатиме! Ну а поки що — вдягнути маску звичайного японського школяра і потай тренуватися. Потрібно ж набити морду тим сутностям, які його сюди засунули.

Класичний Бояръ-Аніме.

Бояръ-аніме — твори на стику жанрів бойових мистецтв, наукової фантастики та магічного фентезі. Щось середнє між популярними у мережі фанфіками по Наруто та міському фентезі. В основі це літературний варіант аніме, адаптований манги для російськомовного користувача. Звідси йдуть клани та магія/надздібності. Якщо дії відбуваються на азіатському фоні (Японія, Китай, Корея), то найчастіше головний герой — наш співвітчизник, який опинився там, напівкровка, або попадане в місцевого. Якщо події відбуваються у Росії/Європі, зазвичай вводяться російські/європейські аналоги азіатських кланів і аристократії — боярські роду, європейські графи, барони тощо. При цьому вони додатково набувають рис кланів, типу тих самих шотландських.

Дуже опрацьований світ. Це копія Землі, але різниця все ж таки відчутна. Тут у кожній державі є Клани. У кожному клані співіснують кілька родів. Чим старший Клан — тим він престижніший. Окрім цього, кожна людина вивчає бойові мистецтва. Володіння боєм ділиться на ранги, починаючи від «учня», закінчуючи «Віртуозом», яких лише кілька десятків у всьому світі. І це не все. Якщо у нас у східних бойових мистецтвах існує таке поняття, як «Ці» — життєва енергія, то у цьому світі є «бахір». За допомогою його боєць може не тільки робити сильніші удари, стає швидше і в такому роді, а й ставити невидимий захист, а також керувати стихіями — дуже схоже на магію, але керувати цим самим «бахіром» може тільки той, хто досяг ранга «Підмайстра».

Головний герой — відьмак, потрапляє в інший світ у тіло хлопчика-японця, зберігаючи, попутно розвиваючи свої здібності.

Плюси:

  1. Книжка написана дуже яскраво.
  2. Автору вдається протягом кількох книг тримати читача на рівні міцної заінтригованості.
  3. Продумана система світу.

Мінуси:

  1. Розвішано надто багато рушниць. І лише частина з них вистрілила до кінця серії
  2. Початок реально викликав деякі негативні емоції.
  3. Нема сексу. Боярка зазвичай сприяє йому. Отакий в мене мінус.

Повертаючись до Алексєєва, дуже нагадує цикли «Чеболь», на який є огляд, і «Старша школа Гакко», який ще не закінчений і який я обов’язково оглядю.

Серія — завершена.

Зміст:

  1. Змінюючи маски
  2. Втрачаючи маски
  3. Чужі маски
  4. Утримуючи маску
  5. Зриваючи маски
  6. Маска звіра
  7. Уламки маски
  8. Тінь маски
  9. Статут від масок
  10. Без масок
  11. Полювання на маску. Частина перша
  12. Полювання на маску. Частина друга
  13. Вбиваючи маску
Мої рейтинги
Сюжет ★★★★☆
Читабельність ★★★☆☆
Любок ★★☆☆☆
Графоманство ★☆☆☆☆