Хроніки Амбера

Я був принцом Амбера. Це було правдою. Нас було п’ятнадцять братів, і шестеро з нас були мертві. У нас було вісім сестер, і дві з них теж були мертві, а може, й чотири!

Хроніки Амбера
Хроніки Амбера

Королівство Амбер не знайдеш на жодній карті. Воно таємниче, загадкове, але немає світу реальнішого, ніж Амбер. Інші світи, включаючи Землю, — лише його Тіні. Виняток - Царство Хаосу. Воно та Амбер — як негативний та позитивний полюси світу. Амбер — світ меча, Хаос — світ магії. Вогняний Шлях символ Амбера. Логрус — символ Царства Хаосу. Але це не просто символи, не просто джерела сили та могутності. Вони — Боги цих світів, на їхньому протиборстві тримається все, що існує.

Дев’ять дітей короля Амбера Оберона, який загадково зник, — потенційні спадкоємці престолу. У їхніх стосунках немає теплих почуттів, немає розуміння та доброти. Вони плетуть інтриги один проти одного, вбивають, зраджують, не знаючи про речі глобальніші, ніж жага престолу…

Паспорт книжки
Автор Роджер Желязни
Назва циклу Хроніки Амбера
Жанри #фентезі
Обсяг 10 книг
Мова англійська (читав в перекладі москальською, але в моїх планах — українська)

Моя історія

Атмосферна картинка

Атмосферна картинка

Ось ми й дісталися цього мастодонту. Це одна з перших серій у жанрі фентезі, яку я прочитав. І одна з моїх найулюбленіших.

У мене вдома в дитинстві була велика бібліотека. Під час трьох переїздів найважчим було запакувати, а потім розпакувати і розставити всі книжки по полицях.

На початку дев’яностих, закінчивши чергову книжку, я шукав, чого ще почитати і натрапив на якусь нову книжку під назвою «Дев’ять принців Амбера». Чомусь другий том. Першого не було. Книги на той час потрапляли до нас у сім’ю різними способами. Багато книг було куплено за передплатою. Якась частина — так звані «макулатурні» книжки, тобто такі, які можна було придбати після того, як здав макулатуру. Мама на той час уже була членом книжкового клубу та купувала книжки там. Частина була дореволюційного видання з ятями та єрами, дідова спадщина… Загалом, книг було багато і вони були несистематизовані. З’являлися, наче з нізвідки. Це я до того, що відсутність першого тому була якщо і прикрим, то аж ніяк не дивним явищем.

Я відкрив книжку, маючи намір просто оцінити якість тексту, і… Отямився під ранок! Не те щоб такого ніколи не було, але явище це було, скажімо, нечасте в моєму житті. Я був вражений! Добивши книжку за два дні я відчув пристрасне бажання прочитати і перший том, і продовження, оскільки книжка була явно незакінченою. І я пішов у бібліотеку.

Прочитавши з муками перші книжки я був засмучений тим, що цикл незакінчений. Удома я мав «другий том», а насправді — чотири книжки з П’ятикнижжя Мерліна в одному перекладі, в бібліотеці я читав П’ятикнижжя Корвіна в різних (тому й читав саме з муками) перекладах, а десятого, заключного тому — не було зовсім. Він потрапив мені до рук лише наприкінці 90-х… І так! Він був переведений взагалі інакше. Тобто я прочитав Хроніки у п’яти різних перекладах, від книги до книги намагаючись зіставляти перекладені та написані по-різному імена та топоніми.

Вже на початку 2000-х я купив двотомник у суперобкладинці видавництва Ексмо, обкладинку якого ви можете бачити на початку статті. До речі, не купуйте її. Переклад — жахливий, і знову виконаний різними людьми.

Всесвіт

Всесвіт книжки складається з безперервної множини паралельних світів, які є похідними від Амбера (світу порядку) та Дворів Хаосу (світу хаосу). Ці вторинні світи називаються Тінями — або, в іншому перекладі, Відображеннями — і чим ближче вони до одного з полюсів, тим більше вони схожі на нього.

У всесвіті є особлива категорія людей, яка здатна переміщатися між паралельними світами, а також діставати з них різні предмети, використовуючи свою уяву та силу одного із центральних артефактів. У світі Амбера для цього потрібно пройти Лабіринт (візерунок, що світиться, на підлозі однієї із залів у палаці Амбера), а хаосити — Логрус (постійно змінюється, хаотичний візерунок).

Лабіринт можуть лише носії крові короля Оберона — правителя Амбера. Логрус прийме будь-якого досить сильного здобувача могутності.

Список книг

За багато років після смерті автора було написано та видано безліч книг та оповідань, написаних по всесвіту Желязни як приквели, сіквели тощо. Тут я перераховую лише книжки авторської, канонічної серії.

Оригінальний цикл включає 10 томів. І його не закінчено. На жаль, Роджер Желязни пішов від нас в 1995 році. Можливо, останній том напише Джон Грегорі Бетанкур, який написав офіційний сіквел до Хроників. Хто знає. Поживемо побачимо. Моя особиста оцінка 10 з 10.

П’ятикнижжя Корвина The Corwin Cycle

  1. Дев’ять принців Амбера Nine Princes in Amber, 1970
  2. Рушниці Авалона The Guns of Avalon, 1972
  3. Знак Єдинорога Sign of the Unicorn, 1975
  4. Рука Оберона “The Hand of Oberon”, 1976
  5. Володіння Хаосу The Courts of Chaos, 1978

П’ятикнижжя Мерлина The Merlin Cycle

  1. Карти долі Trumps of Doom, 1985
  2. Кров Амбера Blood of Amber, 1986
  3. Знак Хаосу Sign of Chaos, 1987
  4. Лицар Тіней Knight of Shadows, 1989
  5. Принц Хаосу Prince of Chaos, 1991
Мої рейтинги
Сюжет ★★★★★
Читабельність ★★★★★
Любок ☆☆☆☆☆
Графоманство ☆☆☆☆☆