Монети для патріарха

«Крук крукові ока не виклює»

Обкладинка книжки
Обкладинка книжки

Роман українського письменника Костянтина Когтянця у жанрі історичного фентезі. Усі історичні факти, до найдрібніших подробиць, викладено дуже точно. Навіть така дивовижна подія, як громадянська війна між червоними та білими на кордоні XVII—XVIII століть у Сирії та Єгипті… Сердюк1 Мусій Ільченко на прізвисько Пройдисвіт отримує завдання — доставити патріарху Антіохії дивні монети, знайдені під час зведення укріплень Києво-Печер лаври… І що з того вийшло.

Паспорт книжки
Автор Костянтин Когтянц
Назва книжки Монети для патріарха
Жанри #фентезі,
#альтернативна історія
Обсяг 1 книга
Мова рідна, українська

Що можна сказати? Роман я прочитав із задоволенням. Цікавий сюжет і хитросплетіння складної української історії тих часів, коли її роздирали всі сусіди. Тут і турки, і поляки, і московити… Навіть європейські держави відзначились. І при цьому роман не перетворився на нудну історичну хроніку. Відьми, чаклуни, інші чароплети присутні. Іноді складно продиратися через діалоги арабською та іншими мовами, переклади яких дано виносками. До речі, я зненавидів подібний прийом ще в школі, коли читав Війну та мир Толстого.

Ну і засмучує зовсім недостатня кількість такої літератури українською мовою. Шкода, що багато українських метрів фантастики, такі як Дяченки, Олді та інші з ними, пишуть російською. Я був би радий, якби ці автори видавали свої твори для російськомовних читачів у перекладі.

Так доречі. Роман українською мовою та переклад російською — не планується.

Роман завершено. Моя оцінка 7 з 10.

Мої рейтинги
Сюжет ★★★★☆
Читабельність ★★★☆☆
Любок ★☆☆☆☆
Графоманство ☆☆☆☆☆

  1. Сердюки (від тур. sürtük «провідник, доглядач», або сердиті, злі) — козаки найманих піхотних полків на Правобережній, пізніше і на Лівобережній Україні в XVII—XVIII столітті. Wikipedia↩︎