Напруга

— Непорозуміння?! — Не втримався і покрокував закутком князь. — Ромео і Джульєтта, два трупи! Ось де непорозуміння! А вона тебе просто вб’є, поставить твій череп біля каміна і буде вішати ключі на ікла!

Обкладинка
Обкладинка

У цьому світі слово здатне розпочати війну. Воно ж зупинить кровопролиття, буде гарантом миру і міцного союзу. Такі правила: занадто багато сили в крові обдарованих, щоб брехунам дозволили існувати. Однак брехня все одно житиме, звиваючи гніздо в серцях найчесніших і найблагородніших, обволікаючи страшні злочини гарними словами, перетворюючи підлість на великий подвиг.

Буде забутий власний син, забутий і викреслений із родового запису — заради великої мети, в ім’я виконання пророцтва. Княжий рід заплющить на це очі й розділить провину — плата гідна нагороди.

Але у спадкоємця іменитих володарів, викинутого в притулок заштатного містечка, знайдеться своя точка зору.

Паспорт книжки
Автор Володимир Ільїн
Назва цикла Напруга
Жанри #фантастика,
#фентезі,
#бояр-аніме,
#гарем, (там того гарему натяк лише)
#пригоди
Обсяг 7 книжок
Мова москальська

Як вказано в аннотації, головний герой — маленький хлопчик, що зростає в дитячому будинку. В нього особливі відносини з електроенергією. Він може особливим голосом наказати будь кому будь що. Він пустотлива, жива дитина, що постійно придумує каверзи. Він дуже любить морозиво і мріє стати імператором!

Хоча автор і каже з початку кожного тому, що це світ «Масок» Метельського, але світ, змальований автором, лише схожий на «Маски». Немає бахіру, немає навіть натяку на древніх, інша історія… Все, що поєднує цей світ зі світом «Масок» — система рангів. Від учнів до віртуозів.

Сюжет з перших книжок часто змушує сміятися. Витівки хлопчика, його думки… Універсальна валюта в дитбудинку — цукор. Чого вартує це:

Уночі до нього прийшла нянечка і мене виставили на півгодини в коридор. Походивши під дверима і вікном і прислухаючись до довгих стогонів, спочатку подумав - катує дядько вражину. А як зустрів потім розчервонілу і задоволену нянечку в коридорі, відразу все зрозумів. Цукор мій їли.

Але це не комедія. Дитина зростає. Стає підпільним кардиналом серед дітей. Влаштовує власне виробництво морозива. Робить власні гроші, які йому малюють друзі. Він катує боржників. Він вбиває ворогів… Холоднокровно… В 12 років…

Потім він інсценує власну загибель, і їде в місто, охоплене війною, тому що там буде легко знайти собі документи. Але знаходить собі прийомну родину — тата, брата та двох сестер-близняток.

Це — роман-зростання. Це густий бульон, замішаний на крові, політиці і інтригах. Це — кохання, дружба, зрада, гіркота втрат.

І це, бляха, обірвана кінцівка! Сидиш, тупо дивишься на слово «Кінець» і не розумієш, як?! Хіба так можно? Просто обірвав розповідь і все?! А де все? Де повернення до дружини, пестощі, посиденьки за кавою та гордість народженим сином? Де, бляха, мій нормальний фінал?!

Цикл, так би мовити, завершено. Складається з 7 книг. Перечитувати (в моєму випадку, переслуховувати) буду.

Зміст:

  1. Напруга
  2. Напруга зростає
  3. Напруга. Коронний розряд
  4. Напруга сходиться
  5. Напруга на висоті
  6. Замикання
  7. Напруга за кордоном (в аудиокнижці — Напруга за обрієм)
Мої рейтинги
Сюжет ★★★★☆
Читабельність ★★★☆☆
Любок ★★☆☆☆
Графоманство ★☆☆☆☆